Op de kleintjes

Arme Australische ouders met een middenstandsbaan!

Net als alle andere Westerse landen behalve Nederland en misschien België, staat heel Australië (of in elk geval het deel dat wij tot nu toe hebben gezien) in het teken van Kerstmis. En kerstkado’s dus. En kersteten. (nb, wel aardig: terwijl hier de mussen van het dak vallen in de Melburnian zomerhitte speelt de buurman zeer enthousiast en luid ‘Jingle Bells’ – het blijft een rare gewaarwording…)

En aangezien we in een suburbian woning zitten waar de Australische versie van de ‘nee – nee’-sticker op de brievenbus vakkundig genegeerd wordt door de kerstfoldersrondbrengers, krijgen we hier een aardig idee van wat het kopen van kerstkado’s hier zo ongeveer inhoudt.

Volgens de Australische tv is een iPhone 5 en een iPad (al dan niet de mini) het meestgewilde kerstkado. Duur, denken jullie? Mwoh. Als je een kerstsok wil vullen met 10 kerstkadootjes voor kinderen (snoep en speelgoed) kom je qua kosten al behoorlijk in de richting van de elektronica met een i ervoor.

We hebben ons de afgelopen 1,5 week behoorlijk zitten verbazen over wat hier de spullen kosten. Nu valt elektronica toevallig wel weer mee, maar speelgoed is hier echt een luxegoed. Wat je hier voor onder een tientje bij het Kruidvat koopt, kost hier al snel een dollar of 30. Met ruim 80 eurocent voor een dollar (nb: in 2009 was het nog een kleine 60 eurocent voor een dollar…) tikt dat toch behoorlijk snel aan.


En het is niet alleen speelgoed. In de supermarkt lopen we ook met grote ogen en de telefoon op calculatorstand rond, want bijna niets kost hier minder dan een dollar. Oké, vlees is hier goedkoper dan in Nederland, maar bij de meeste alledaagse boodschappen is het enorm oppassen geblazen. Zuivel is een groot goed, met makkelijk 4 dollar voor 2 liter melk. Het goedkoopste brood bij de afbakafdeling is AUS$2,50, de meeste kosten tussen de 3 en 5 dollar. Bij de bakker beginnen ze pas te tellen bij $3,50.

Bij biologische producten en alle producten op boerenmarkten die producten direct van de boerderij halen zonder tussenhandel gaat de teller echt hard lopen. 8 dollar voor een pot jam is heel gewoon, en brood komt daar niet goedkoper dan $6,50 voor een kleine ‘loaf’.

En als je geen geheelonthouder bent, dan word je het hier wel. Voor een pint Fat Yak wilden ze gisteravond $10,20 hebben. Een ordinaire ‘stubbie’ (een blikje van 30 cl) Melbourne Bitter kost, tenzij je ze in een 24-pack koopt, $3,30. Als je echt goede Australische wijn vindt voor onder de $15, dan kun je er maar beter meteen flink van inslaan. Bij een wine estate vind je überhaupt niets van onder de $20 per fles.

En rokers? Die mogen $18 neertellen voor een pakje van 25 b-merksigaretten.

Het gemiddelde maandinkomen is hier in dollars niets hoger dan in euro’s bij ons.

Het wordt ons ineens duidelijk waarom er zo ontzettend veel Australische woningen staan op www.homeexchange.com, via wie wij ons huidige stekje hebben gevonden. Nou ja, ons gelukje, denk ik maar. Anders weet ik niet of we zo snel iemand hadden gevonden om in het holst van de Hollandse winter (qua weer dan) hun zonnige Melburnian suburb te verruilen voor een middenstandswoninkje in Rijswijk…

Location:Yallambie (Greensborough), Melbourne, Australia

2 gedachten over “Op de kleintjes

  1. Wat leuk, leuke avonturen beleven jullie! Leuk om dit van andere reizigers te lezen.
    Dank jullie wel, voor mijn tussen stop in Australie bij jullie. Dat waardeer ik.

    Dag,
    Joelle, dochter van Desiree.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.