Het is weer geen weer. Of wel?

Les 1 voor mensen zoals Noëlle wiens vakantiehumeur voor een belangrijk deel wordt bepaald door het weer op de vakantiebestemming (al neemt dat effect wel af naarmate de vakantie langer duurt): geen weerbericht zo onbetrouwbaar als dat in Zuidoost-Azië in het regenseizoen. Een voorbeeldje. Als het aan de weersvoorspellingen van zo’n 5 websites had gelegen, hadden we de afgelopen 5 dagen in Hoi An elke avond de plassen op moeten dweilen uit onze doornatgeregende kleding. De praktijk: de zonnebrandcrème was niet aan te slepen, en Patrick is nu nog de rode plekken onder z’n borsthaartapijt aan het aftersunnen (resultaat van een halfuurtje zwemmen en nogal nonchalant insmeren).

Les 2: Stem dus NOOIT je reisschema volledig af op kortetermijnvoorspellingen. D’r zaten gisteren een paar Duitsers in ons hotel die in Hoi An aankwamen op een regenachtige dag. De weersvoorspelling: in Hoi An blijft het regenen tot er over een paar dagen weer een tyfoon aankomt, maar in het zuiden van Vietnam is en blijft het zonnig. Dus boekten ze vliegtickets voor meteen van Hoi An naar Saigon. Ze vertrokken uit Hoi An bij een strakblauwe lucht, met 35 graden op de thermometer. De dagen erna viel er geen spat regen in Hoi An. Die viel wel in Saigon en omgeving. Vanmorgen sloeg het weer om in Hoi An. Vanavond zouden ze weer deze kant op komen. Ik bedoel maar.

Toen we in de nachttrein in de richting van Hoi An zaten, las ik in de reisgids dat het regenseizoen valt in oktober en november. Beetje laat om terug te keren, dus we haalden de schouders op en hoopten er maar het beste van. Afgelopen zaterdag stonden we in een ‘old family house’ in het historische centrum van Hoi An. Krijtstreepjes op de muur gaven aan tot hoe hoog het water was gekomen van de rivier buiten haar oevers was getreden door de vele regen die er was gevallen. Bij alle streepjes stond een datum. De jaren verschilden, maar de maand was zonder uitzondering november. Een paar ogenblikken later stapten we naar buiten, de bloedhete, strakblauwe buitenlucht tegemoet.

Soms heb je mazzel, soms niet. In Hanoi moesten we kiezen: gaan we eerst naar Halong Bay en dan naar Sapa, of doen we het andersom. We besloten eerst naar Halong Bay te gaan. Zowel in Halong Bay als in Sapa was het weer prachtig en warm. Toen we na Sapa weer voor een dagje teruggingen naar Hanoi, regende het daar de hele dag. De uitloop van een tyfoon, werd ons verteld in het hotel. De tyfoon was van het noorden naar het zuiden getrokken. Toen we in Halong Bay zaten, passeerde hij Sapa, daarna trok hij naar Halong Bay. Op onze regenachtige dag in Hanoi en de dag ervoor waren alle tours naar Halong Bay afgelast wegens het slechte weer. We houden het er maar op dat onze moeders even het beste met ons voor hadden. Ik hoop dat ze dat nog steeds hebben…

Location:Van Hoi An naar Hue

1 gedachte op “Het is weer geen weer. Of wel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.