Waarom het belangrijk is je overleden patriach te eren, en iets over garnalen

Leuk, die kookcursussen! Fantastische recepten leerden we er, maar ook:


– Hoe je aan ongekookte garnalen kunt zien of ze eerder zijn ingevroren of niet: als ze helemaal helder zijn dan niet, zijn ze cloudy/troebelwit, dan wel. Hoe troebeler, des te langer ze in de vriezer hebben gelegen. De Vietnamese van mijn cursus pakte er een uit de mand die volgens haar kakelvers was. Toen de garnaal ineens met z’n snorharen begon te zwaaien en zelf terug in de mand sprong, wisten we dat ze gelijk had.

– Dat je voor gefrituurde loempia’s ander rijstpapier moet gebruiken dan voor gestoomde of rauwe.

– Hoe gladder de huid van een sinaasappel, des te zoeter hij is (maar ze vertelde er niet bij of dat alleen voor Vietnamese sinaasappels geldt).

– Dat de kleine limoentjes (zo groot als een forse knikker) hier zo veel gebruikt worden uit pure zuinigheid: je hebt voor de meeste gerechten niet meer nodig dan het sap van één exemplaar, dus als je een grotere limoen zou gebruiken, blijf je met een hele hoop ongebruikt limoensap zitten.

– Dat je om 8 uur ’s ochtends al te laat bent om op de markt vis te kopen.

– Dat je kunt zien of een Vietnamese vleesverkoper je voor vol aanziet. Zo niet, dan probeert hij/zij je namelijk oud, taai buffelvlees te verkopen als je om rundvlees vraagt. Gelukkig is rauw buffelvlees makkelijk te herkennen: het is veel donkerder dan koeienvlees.

– Dat je, als je verstandig bent, niet vergeet om jaarlijks je overleden (o)pa te eren op zijn sterfdag. Doe je het niet of te laat, dan komt z’n geest namelijk onherroepelijk verhaal halen en dat blijven doen tot aan zijn volgende sterfdag het jaar erop. Het meisje dat op een paar meter afstand van de ‘rice milk mill’ die aan ons gedemonstreerd werd, werd afgeranseld (mwoh… aangeraakt…) met wierrookstokjes en door zeven familieleden aan een stuk door werd toegepreveld, was dat volgens onze gids vergeten, en moest op de beschreven manier worden verlost van haar kwelgeestende opa.

O ja, en in het recept stond tapiocapoeder, maar Patrick kreeg toch echt een grote zak MSG (natriumglutamaat) mee…

Dat we het maar weten, mensen!

Location:Hoi An

1 gedachte op “Waarom het belangrijk is je overleden patriach te eren, en iets over garnalen

  1. En waar ik benieuwd naar ben is of het lekker was wat jullie op de kookcursus hebben geleerd? Maar dan zonder die MSG natuurlijk. Gisteren hebben Nick en Katrina heerlijk voor ons gekookt, o.a. Gebraden kippetjes, iedereen heeft gesmuld, Anouk en Britt bleven om meer vragen. Verder hebben ze heel leuk met Zack gespeeld. Oliver zag er heel moe uit en was ook een beetje ziek en hangerig, maar dat kon de pret niet drukken. Was super gezellig, geen enkel dull moment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.