Chuc ngon an sang! (Or: enjoy your breakfast!)

Ontbijt in dit deel van de wereld is een multi-interpretabel begrip. Een beter voorbeeld van wat een ontbijt in Vietnam kan behelsen dan het ontbijtbuffet in ons hotel vanmorgen, kan ik zo snel niet bedenken. Wij konden vanmorgen kiezen uit:


– stokbrood
– jam en zelfgemaakte pindakaas van lokale pinda’s
– Amerikaanse pancakes
– gebakken ei op gewenste wijze klaargemaakt
– spaghetti bolognese
– onion rings en frieten
– pompoensoep
– gebakken rijst met roergebakken Vietnamese spinazie
– noodles met groente en tofu
– agar-agarpuddinkjes
– een soort grove huzarensalade
– cornflakes
– schalen watermeloen, banaan, papaya en ananas
– tomaten, uien en komkommer
– mierzoete, sterke koffie (een beetje zoals Turkse koffie), desgewenst met gecondenseerde melk
– zeer sterke thee
– aangelengde sinaasappelsap
– passievruchtsap
– bananen-yoghurtshake
– gezoete UHT-melk
Alleen de Pho Bo-soep die je op iedere straathoek in Vietnam kunt krijgen, schitterde in afwezigheid.
Volgens mij hebben wij met z’n vieren alleen de spaghetti bolognese links laten liggen: minstens één iemand van ons heeft wel iets genomen van wat er voor de rest in de aanbieding was. Al durfde alleen Matthijs zich te wagen aan de agar-agarpuddinkjes. Maar de spaghetti (spagbol) was eigenlijk het enige dat we écht niet zouden verwachten bij een Vietnamees ontbijt.

Dit ontbijt weerspiegelt ook wel weer aardig onze eetgewoonten van de laatste tijd: we eten wat er beschikbaar c.q. convenient is. Matthijs en Kim vinden het allemaal prima. Die schuiven net zo makkelijk een noodlesoep naar binnen als eerste maaltijd van de dag als een bord fruit, een stapel Amerikaanse pannenkoeken (ook handig als waybread, trouwens!), een omelet of toast met jam. En dus ook agar-agarpuddinkjes, zo bleek vanmorgen. En de meeste lezers kennen ons: wij doen sowieso nergens moeilijk over wat eten betreft. Zo lang het maar geen churros met chocolademelk zijn…

Etenstechnisch zitten we hier sowieso uitstekend in Hoi An. We hebben al een aantal lokale specialiteiten geprobeerd, zoals de superknapperige spring rolls, heel dikke noodles met crispy bits en heel apart gekruid geroosterd varkensvlees, een soort boerenomelet, en ontzettend lekkere wontonsoep. Precies ook naar de smaak van Noodle Girl Kim en Soup Guy Matthijs.
Hoi An is tevens dé plek voor kookcursussen, dus dat gaat Noëlle vandaag eens proberen. Later deze week is het Patricks beurt. Al hebben we serieus overwogen om Kim in de rugdrager over onze schouder mee te laten kijken. Maar om nu Matthijs een hele ochtend in z’n eentje in het zwembad te dumpen is ook zowat…
Nu moet alleen het weer nog wat opknappen (het is bewolkt met af en toe een fikse bui), en dan in Hoi An voor ons echt de perfecte vakantiebestemming!

Location:Hoi An, Vietnam

5 gedachten over “Chuc ngon an sang! (Or: enjoy your breakfast!)

 1. ’t Gaat wel ‘lekker’, zo te lezen. Fijn dat alles naar wens verloopt en dat jullie je met jullie onverwoestbare flexibiliteit blijkbaar uitstekend amuseren, net zo als Matthijs en Kim.
  Hier alles goed.
  Liefs, pa

 2. Wow, het water loopt me in de mond, al lijkt eet smakelijk in het Vietnamees meer op stik er in tot je bloed ofzoiets haha.
  Jullie kookkunsten willen we natuurlijk wel proeven als jullie weer in de lage landen zijn hè.
  Wat heerlijk dat Kim en Matthijs van die alleseters zijn, superrrrr.
  Chuc ngon (of betekent dat geen enjoy?).
  Grz, Angelique

 3. Wauw, wat zijn jullie toch een toffe reis aan het maken! Ik ben erg jaloers. Ik hoop dat de kinderen als ze groter zijn zich iets van de reis zullen herinneren, maar die kans is waarschijnlijk klein. Jammer. Maak maar veel foto’s! En jazeker, zet die op het blog! We want more pics! Groetjes uit een very herfstachtig Nederland. xx

 4. Hallo Noelle en Patrick,

  Klinkt goed zeg. Wat zou het heerlijk zijn om hier thuis morgenochtend zo’n ontbijtbuffet aan te treffen….die spaghetti bolognese en alles met uien mogen ze dan best weglaten trouwens. Maarten zou de hele stapen american pancakes soldaat maken en Pieter het fruit en de eieren opeten.
  Leuk om te lezen dat het jullie goed gaat en dat Matthijs en Kim ook genieten van de reis (behalve die fotogroupies dan). Maarten mist Matthijs, begint nu pas weer een beetje zijn draai te vinden. Vanmiddag heeft hij na school bij Sara gespeeld. Veel plezier met de kookcursussen. Wij hebben dat ooit een keer in Thailand gedaan, in Changmai. Was erg leuk en hebben we ‘before kids’ ook in NL nog regelmatig plezier van gehad. Hartelijke groet, Ingrid

 5. Hoi familie,

  Jullie Vietnam verhaal lezend herken ik de plekken die wij deze zomer bezocht hebben en kan ik me het helemaal voorstellen hoe het bij jullie is. Leuk!
  Fijn dat het goed gaat en dat jullie het naar jullie zin hebben (dat stralen in ieder geval de verhalen uit).
  Hier in Nederland is het herfst, echte herfst, met veel regen en wind. Ja, ik weet het, in Hoi An was het ontzettend heet.

  Noëlle, heb je al kleding laten maken?
  Goed adresje: Ha Na, 85 Tran Hung Dao Street. Als je de dames treft, doe ze de hartelijke groeten.

  Als jullie in Australië zitten met de kerst, verblijven jullie dan in Melbourne?

  Fijne tijd, geniet ervan en tot ziens.

  Désirée

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.